De iPhone is (figuurlijk) on fire! : De veelbesproken update: iOS 10

De iPhone is (figuurlijk) on fire! : De veelbesproken update: iOS 10

De iPhone is een van de populairste smartphones van dit moment. Het overgrote deel van de huidige smartphone merken zijn Android. De programmeurs en developers van Apple hebben een eigen besturingssysteem ontwikkeld voor de iPhones: iOS. Voor juni 2010 heette het besturingsprogramma nog OS. In eerste instantie was iOS door de programmeurs en developers van Apple ontwikkeld voor de iPhone, maar later werd het ook gebruikt op de iPad, de iPod Touch en Apple TV, daarom de naamswijziging van OS naar iOS. Op regelmatige basis worden er updates van het iOS besturingssysteem ontwikkeld, inclusief aanpassingen en verbeteringen binnen de meest recente versie. Op dit moment draaien de iPhone, iPod Touch en de iPad op iOS 10. Dit is een speciale ontwikkeltaal en voor meer informatie hierover, kun je bij Personal Programmer terecht.

Geruchten

Elke keer wanneer liefhebbers, fans en collega programmeurs en developers lucht krijgen van een op handen zijnde update van iOS of de komst van een nieuwe iPhone, komt de geruchtenstroom op gang. Wat zijn de nieuwste features en wat zijn de tops en flops van de nieuwste versie. Feit is dat Apple elke keer weer de gemoederen flink bezig houdt.

iOS 10

Zoals gezegd, is iOS 10 de meest recente versie van het Apple besturingssysteem. Op 13 september 2016 verscheen deze nieuwste update. Voor de installatie heb je 2 GB aan ruimte nodig, maar deze ruimte wordt je weer teruggegeven na installatie van iOS 10. Het installeren van de update duurt ongeveer 30 minuten. De belangrijkste veranderingen voor de Apple gebruikers zijn:

  • Toegangsscherm: Voorheen kon je ‘schuiven om te ontgrendelen’, maar met de nieuwste iOS kan dit niet meer. Je moet nu altijd de Touch ID-knop gebruiken wanneer je de telefoon wilt ontgrendelen. Wanneer je de telefoon oppakt, gaat je scherm aan. Dit dankzij de nieuwe Raise to Wake-functie.
  • Notificaties: iOS 10 heeft 3D Touch. Wanneer je op een melding stevig drukt, zie je naast het inkomende bericht, meteen het hele gesprek inclusief media. Helaas kunnen de iPhone 5 en 5c geen gebruik van 3D Touch maken.
  • Bedieningspaneel: Het bedieningspaneel is ook veranderd. Het scherm wat je krijgt wanneer je van onder naar boven veegt, heeft nu drie schermen. Naast het bekende scherm is dit het scherm voor muziekbediening en het derde scherm is voor gebruikers van de Homekit instelling waarmee apparaten die Homekit ondersteunen, bediend kunnen worden.
  • Apple apps verwijderen: Standaard Apple apps konden bij eerdere versiers niet verwijderd worden. Al lijkt het zo: nu kan dat nog steeds niet, maar je kunt ze wel verbergen. 
  • Siri: Siri is uitgebreider geworden doordat het met apps als LinkedIn en Whatsapp samenwerkt.